Focus op de uitdagingen van de toekomst. En op jou

Veerle Tuijnman
Adviseur Water & Ecologie

Where creators of the world feel at home

Het ecosysteem van een beek

Ik begon bij het team milieuonderzoeken als ecoloog, zonder ook maar een dag ervaring, maar wel met de drive om veel te leren en mezelf te ontwikkelen. Ik ben eigenlijk altijd wel op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo wilde ik op een gegeven moment graag werken aan langlopende projecten, waarbij het draait om het inpassen van natuur en om waterveiligheid. En dat kon. En zo maakte ik de overstap naar de vakgroep Water.

Nu werk ik onder andere aan een project voor Waterschap Limburg. We gaan een beek ‘vernatuurlijken’. Dat klinkt alsof we hem gewoon overlaten aan de natuur, maar het is complexer. Zo ligt de beek aan de Nederlands-Duitse grens en moeten we keuzes maken over bijvoorbeeld recreatie en biodiversiteit. Vanuit mijn rol kan ik met een kleine aanpassing grote veranderingen teweeg brengen en dat vind ik een mooie gedachte.

WSP geeft mij vertrouwen

Het was niet makkelijk om een baan te vinden, tot ik hier op gesprek kwam. Ze hadden vertrouwen in me en dat voel ik nu nog steeds. Als ik iets nieuws wil proberen, zegt mijn leidinggevende: “Doen! Als het mis gaat help ik je met brandjes blussen.” Dat typeert WSP en het past helemaal bij mijn motto: “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dat is dé manier om nieuwe dingen te leren en vooruit te komen.

Die steun voel je hier in alles en voor mij, als gevoelsmens, is dat heel belangrijk. Ik twijfel soms of ik iets wel goed doe, dus is het fijn dat ik alles met mijn collega’s kan bespreken. Die ruimte is er. Je kunt hier helemaal jezelf zijn en openheid en eerlijkheid juichen ze toe. Dat is één van de vele redenen dat ik met plezier naar mijn werk ga.

Een shift naar natuurinclusief

Ik ontdek en leer hier veel en ik bepaal zelf hoe ik dat doe. Maar ik deel mijn kennis ook. Zo stond ik laatst het eerst voor een grote groep tijdens een duurzaamheidssessie. Ik had hem goed voorbereid en het was tof om te horen dat de klant erg tevreden was.

Mensen die werken vanuit een liefde voor de natuur, zoals ik, gaan het druk krijgen. Ecologie is belangrijker dan ooit door de vele uitdagingen waar we voor staan. We moeten echt natuurinclusief gaan denken. En nieuwe richtlijnen helpen ons hierbij. Ik kijk er naar uit om in de toekomst met ‘mijn’ projecten de wereld steeds een beetje beter te maken. En ook als strategisch teamlid voor het programma Future Ready zet ik me hier volledig voor in. Samen met collega’s uit allerlei vakgroepen geven we met dit programma invulling aan de noodzaak en maatschappelijke wens om onze leefomgeving toekomstbestendig en innovatief in te richten.

Ik doe dat nu vanuit Nederland, maar misschien over een tijdje ook wel vanuit Noorwegen. Want daar wilde ik altijd al graag een deel van mijn carrière werken. En dankzij het wereldwijde netwerk van WSP kan dat zomaar gaan gebeuren.

Uitgelichte
vacatures

Omgevingsadviseur

Regio Breda, Nieuwegein 32 - 40 u

  • Water

Constructeur Waterbouw

Regio Breda, Nieuwegein 32 - 40 u

  • Water
Where creators of the world feel at home