Future Ready-bril naar vastgoed
Wie Stefen als kind zag spelen, zal het nu niet verbazen dat hij bij WSP werkt. Als zoon van een projectontwikkelaar kwam hij al op jonge leeftijd in aanraking met architectuur. Als jonge tiener bracht hij zijn vrije uren veelal door aan zijn tekentafel. Gebouwen, interieurs en meubels kregen vorm in de creatieve bovenkamer van Stefen. Na een studie tot en enkele jaren ervaring als architect, zocht hij een breder speelveld. “De mogelijkheid om het vormgevende aspect te combineren met de politieke, maatschappelijk, juridische en financiële kant, trok me naar de projectontwikkeling. Daarin heb ik 15 jaar binnen totaal verschillende organisaties en visies mogen werken aan net zo diverse projecten.”
Een speciale periode in zijn loopbaan vond plaats in Zwitserland. Misschien was het wel daar, waar zijn brede manier van denken en beschouwen vorm kreeg. “In een ander land leer je gauw typische denkpatronen te herkennen. Typisch Nederlandse, en typisch Zwitserse. Dat maakte dat mijn begrip voor andere standpunten een vlucht nam. Er is vrijwel nooit maar één oplossing op een vraagstuk denkbaar. Het zijn er vele, en het is waardevol om goed te begrijpen hoe een oplossing tot stand komt.”
Bij WSP is Stefen geen architect of ontwikkelaar, maar gebruikt hij zijn achtergrond als ‘Business Manager Real Estate’. In die rol is hij verantwoordelijk voor de verdere ontwikkeling van de dienstverlening van WSP aan gebouweigenaren en beleggers. In de praktijk is hij vooral bezig als verbinder: “Wij helpen klanten bij hun specifieke vraagstuk dat betrekking heeft op vastgoed; van transacties tot gebruiksfase, en het toevoegen van waarde, ofwel ‘added-value’. Ik wil opdrachtgevers ontzorgen door de brede en diepgaande kennis van WSP in te zetten voor hun vastgoed.”
Op de vraag over het waarom hij bij WSP is beland, reageert Stefen resoluut: “Een groot bedrijf met slagkracht, met de uitdaging om naamsbekendheid op te bouwen, en de potentie van de organisatie verder tot wasdom te laten komen. En nu ik hier een tijdje werk, merk ik dat het klimaat me goed past. Het is hier een advieswereldje: collega’s werken samen om met hun gezamenlijke kennis en kunde problemen op te lossen. Je bent bij WSP altijd bezig met wat je voor een ander kunt doen. Voor opdrachtgevers, maar ook voor collega’s. Het internationale netwerk van WSP is daarbij prachtig, de bereidheid van collega’s over de hele wereld om elkaar te helpen is ontzettend groot. Die samenwerking maakt ons sterk.”
Verduurzaming en klimaatadaptatie nemen momenteel een prominente rol in, in de vraagstukken rondom vastgoed. “Future Ready is ontzettend belangrijk binnen WSP, en zeker ook in mijn wereld van het vastgoed. Steeds vaker beschouwen we niet enkel de technische of milieukundige staat van gebouwen. Zowel bij aankopen als periodieke portfolio-inventarisaties streven we ernaar ook te adviseren over de toekomstbestendigheid van een gebouw, met het oog op klimaatverandering, en meer extreme weersomstandigheden.
Vastgoedeigenaren willen toch rendement zien? Waarom zouden zij Future Ready omarmen?
“Zoals jij het zegt is het een tegenstelling, maar dat is niet zo. We moeten het samen doen als maatschappij, en eigenaren van vastgoed behoren daar ook toe. Maar zelfs als rendement het enige doel zou zijn, dan nog is verduurzaming een grote kans: het voegt waarde toe en bespaart op kosten.”
Dus, zonnepanelen op het dak en een A-label aanvragen?
“Duurzaamheid gaat over veel meer dan energie. De uitdaging is groter, breder. Onze klanten zijn meestal ook al verder dan dat. Onze multidisciplinaire blik sluit daarbij aan; het streven naar gebouwen die duurzaam, circulair, klimaatadaptief, natuurinclusief, robuust, toekomstbestendig en sociaal plezierig zijn. Die blik zit vol koppelkansen, juist in het grotere geheel kun je prachtige resultaten halen.”
Waarom is klimaatadaptiviteit zo belangrijk?
“Ons klimaat verandert, en dat merken we. Neem de recente wateroverlast in Limburg, maar ook op willekeurige plaatsen waar op een bepaald moment grote hoeveelheden water valt. Beeld je maar eens in, wat de gevolgen zijn van een grote distributiehal die onder water staat en de schade die dat oplevert. We moeten verstandig omgaan met deze risico’s en klimaatadaptatie is het sleutelwoord: van een waterbufferend dak tot het zelfstandig koelen van een pand zonder airco’s. Uiteindelijk hebben we het dan over één werkend systeem, een gebouw dat zelfstandig bestand is tegen ons klimaat, en het klimaat dat ons te wachten staat. Dan kunnen we echt van een Future Ready-pand spreken.”
Wat zie jij als de grootste uitdaging?
“Bij de grote veelal institutionele partijen is er een doordrongen besef van het feit dat we breed naar duurzaamheid moeten kijken. Dit zie je terug in de vragen die zij ons stellen. Eén uitdaging is dit nu concreet te gaan maken, om ESG-ambities om te zetten in betere gebouwen. En dan niet enkel in nieuwe gebouwen, maar ook de bestaande voorraad. Het is onze taak om die concretisering in beeld te brengen: scannen, analyseren en inzichtelijk maken. Wij brengen orde in de problemen, mogelijkheden en oplossingen. Daarmee kunnen we vooruit.”
En wat nog meer?
“Naast de grote partijen die als koploper fungeren, is het ook van groot belang dat we als maatschappij de kleinere partijen meekrijgen. Neem klimaatadaptatie; pas als alle gebouwen in een gebied goed klimaatadaptief zijn, werkt het geheel als een systeem. Bij het afvoeren van hemelwater kun je je dat het beste voorstellen. Uiteindelijk willen wij ook deze partijen helpen om met z’n allen vooruit te komen.”